Site Loader

Zgodovina

Nadvojvoda Janez rojen 20. januarja 1782 v palači Pitti v Firencah, je med svojimi mnogimi novostmi posebej skrbno negoval tudi svoj odnos do vinogradništva.

Za središče, kjer bi trte iz Porenja poskusno uvajali, je izbral pobočja v okolici Peker in Limbuša, kjer je leta 1822 kupil posestvo, zdaj znano pod imenom Meranovo. Leta 1823 so začeli v Pekrah saditi nove trte, izjemen uspeh tega prenosa pa se je pokazal že ob prvi trgatvi leta 1826, ki se je je nadvojvoda Janez osebno udeležil. Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da je bila na Meranovem leta 1832 ustanovljena viničarska šola, ki se ji je pozneje priključil še sklad za nagrajevanje viničarjev.

Umrl je v Gradcu, 11. maja 1859, bil tam pokopan, deset let pozneje pa so njegove posmrtne ostanke prenesli na grad Schenna na Južnem Tirolskem, danes v Italiji. Južna Štajerska se je Janezu spominsko oddolžila leta 1883 s spomenikom v mariboru, ki pa so ga leta 1918 odtstranili iz mestnega parka in je zdaj v Pokrajinskem muzeju, vendar njegova kopija od nedavna krasi Meranovo.

 
Meranovo